S’han iniciat les obres de construcció d’horts comunitaris al parc del pont de Matacavalls, una zona de 1.000 metres quadrats que estarà a disposició de les entitats i els col·lectius del barri.
Per dur a terme el projecte, l’Ajuntament ha signat un conveni amb la Fundació Ferrer Sustainability, que finança la iniciativa. L’entitat impulsa el projecte Green for Good amb l’objectiu de crear horts socials urbans i periurbans gestionats per col·lectius en situació de vulnerabilitat a les ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona.
A banda dels horts urbans, a la mateixa zona hi haurà arbres fruiters, un hivernacle i un sistema de reg sostenible alimentat pel dipòsit d’aigua freàtica del parc de les Planes. Les obres finalitzaran a l’octubre i s’hi començarà a plantar.
La instal·lació dels horts forma part de la segona fase del projecte del Centre Ecològic Cultural Mòdul, situat al parc del pont de Matacavalls. A través d’un procés participatiu amb el veïnat, aquesta zona, antigament degradada, el 2020 es va recuperar per a ús comunitari del barri.
Actualment és un espai comunitari i cultural que fomenta la convivència i la cultura amb activitats i serveis per a la gent del barri. S’hi duen a terme prop de 300 activitats al llarg de l’any, protagonitzades per diverses entitats, centres educatius i serveis municipals.
Aquest projecte va ser una de les primeres accions impulsades pel Pla de regeneració urbana integral les Planes-Blocs Florida de l’Ajuntament. L’espai està gestionat per la Fundació Contorno Urbano, que també coordinarà els horts.
Matacavalls, un projecte comunitari de transformació urbanística
L’any 2019, un miler de veïns, així com joves i infants dels centres educatius del barri, van participar en el procés participatiu per definir la transformació del carrer del Teide, entre el pont de Matacavalls i el parc de les Planes. Van reflexionar sobre la situació de l’espai i van fer propostes de transformació urbanística.
Una de les principals propostes va ser reconvertir la zona en un parc on la ciutadania pogués desenvolupar activitats culturals, esportives i d’oci, en un espai que fins aleshores era un lloc de pràctiques incíviques i un abocador de brossa i de runa.
A través d’un procés de construcció comunitària amb el veïnat i les entitats, l’espai compta actualment amb una zona de 1.000 metres quadrats amb dues construccions convertides en sales taller, una instal·lació fotovoltaica, un escenari, zones d’ombres, jocs infantils, una zona de cal·listènia, un espai enjardinat, escales que milloren l’accessibilitat i una tanca perimetral.
Tots aquests elements han estat construïts amb la participació d’un conjunt de veïnat voluntari, alumnes de centres educatius i entitats de lleure i de promoció de la salut mental.
El projecte ha guanyat el premi Josep Maria Rueda de la Diputació de Barcelona 2021; el premi Fundació “la Caixa” a la innovació social 2022, i el premi Fundació Lluís Carulla a l’emprenedoria cultural 2023.
Arran del premi Lluís Carulla, la Fundació Contorno Urbano replicarà l’experiència de Matacavalls a altres espais no resolts de l’àrea metropolitana de Barcelona.
Ajuntament de L'Hospitalet