Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
05/05/2021 11:00:00
Salut

El Centre Cultural Sanfeliu acull donacions de plasma 

  Es tracta d’una jornada de donació de plasma fora del Banc de Sang de l’Hospital de Bellvitge El punt de donació al CC Sanfeliu acollirà donants un dissabte al mes El tractament amb plasma convalescent per a malalts de Covid-19 ha fet més evident que mai la necessitat d’augmentar les donacions Les campanyes arriben amb l’objectiu d’avançar cap a l’autosuficiència en plasma per cobrir les necessitats dels malalts de Catalunya

El Banc de Sang i Teixits busca incrementar les donacions per avançar cap a l’autosuficiència en plasma per poder atendre les necessitats de les persones malaltes. Amb aquest objectiu, posa en marxa enguany el programa de donació de plasma a L’Hospitalet. La ciutat acollirà una jornada de donació un dissabte al mes al Centre Cultural Sanfeliu, en horari de 9.30 a 14 h i de 16.30 a 21 h. La propera tindrà lloc dissabte, 8 de maig. Els donants s’han d’inscriure a https://donarsang.gencat.cat/ca/donacio-plasma/inscripcio/

Fins ara, l’únic punt de donació de plasma a la ciutat era el Banc de Sang de l’Hospital de Bellvitge, de dilluns a dissabte. Amb aquesta nova iniciativa se’n pretén facilitar la donació. El projecte neix a partir de la demanda dels donants d’ampliar els dissabtes els llocs per donar plasma.

El plasma, una necessitat
Les proteïnes que conté el plasma són essencials per tractar malalties, com ara les que generen problemes de coagulació o en el sistema de defenses. A Catalunya no hi ha prou plasma per atendre tots els malalts que necessiten aquestes proteïnes i hem d’importar plasma procedent d’altres països, bàsicament dels Estats Units.

Cal tenir en compte que es pot donar plasma cada 15 dies, un màxim de 24 cops l’any. Per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang. És a dir, cal tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassades.

La donació de plasma o plasmafèresi dura uns 45 minuts i consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies, retenir el plasma i retornar la resta al donant per la mateixa via.


També calen donacions de plasma de persones que hagin superat la Covid-19
Els malalts que han superat una infecció per coronavirus ho han fet perquè han fabricat anticossos contra aquest virus. Aquestes defenses es troben en el plasma i s’ha evidenciat que, si s’administra plasma d’una persona que prèviament ha superat la Covid-19 a un malalt en fase inicial de la infecció, pot millorar la progressió de la malaltia.


Les persones que hagin superat la malaltia i vulguin donar plasma han de complir els següents criteris:
· Haver estat vacunades. Aquest criteri s’ha afegit recentment, ja que les persones vacunades són les que tenen el nombre d’anticossos més alt.
· Ser home.
· Tenir una prova diagnòstica que hagi confirmat la malaltia.
· Tenir de 18 a 65 anys i pesar més de 50 quilos.
· No haver estat transfós.
· Haver superat la malaltia fa més de 28 dies.
Per donar plasma Covid-19 és imprescindible inscriure’s a través del formulari del web http://www.donarsang.gencat.cat/plasmacovid19. Un cop inscrits, un equip mèdic contactarà via telefònica per fer una entrevista i donar cita per la donació.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400